La nostra situació geogràfica
El poble de Sils està situat a la comarca de la Selva, a uns 80 km de Barcelona, i uns 20 de Girona i Lloret de Mar. Es troba en el fondal mes important de la comarca i en el que hi podem trobar l’estany de Sils que representa el punt mes baix i enfonsat de la zona planera de la Selva.
El terme municipal de Sils, amb una extensió de 30,32 km2, delimita al nord amb Vilobí d’Onyar, al Oest amb Santa Coloma de Farners i Riudarenes, al Sur amb Maçanet de la Selva i al Est amb Vidreres i Caldes de Malavella.
A més del poble de Sils, entitat principal del municipi, el constitueix també altres veïnats, barris i carrers diferencials : Vallcanera, Massabé, la Granota, la Barceloneta i Mallorquines
Sils disposa d’una privilegiada situació en quan a comunicacions. La autopista A-7, la N-II, i les C-253 i Gi-555 passen pel municipi, i el Eix Transversal es troba a pocs kilòmetres. Aquesta xarxa de carreteres ha permès que Sils es trobi proper a les capitals catalanes de Girona i Barcelona així com molt propers a la Costa Brava.
Finalment, en el centre del poble s’hi troba l’estació del tren de la línia Barcelona-Portbou de RENFE i a pocs kilòmetres de distancia en el municipi de Vilobir i trobem l’aeroport de Girona-Costa Brava.
La nostra historia
La Cuina a Sils es un col•lectiu que va néixer a començament dels anys noranta amb el propòsit de recuperar i preservar el ric patrimoni gastronòmic de Sils, un municipi caracteritzat per una reculada tradició culinària, que resta en la memòria dels avis i àvies. El projecte arrancava amb un objectiu inequívoc: girar els ulls a la història i recordar què menjaven els nostres avantpassats; com cuinaven; quines possibilitats oferien l’hort, el camp i la vinya, les carns i els peixos, els cargols, les fruites, els bolets… ; maneres d’amanir, de fer conserva o licor, de cuinar cada dia i de sortir-s’en de mil situacions; costums rurals antics, que es perden i que calia deixar fixats. En definitiva, La Cuina a Sils, volia deixar un punt de referència: el record vivent que encara és pràctica habitual de certes cases i famílies, però que indefugiblement es va esvaint. El col•lectiu està constituït, bàsicament, per dones, que tenen el seu nucli originari en les populars “iaies” de Sils ( de les 18 inicials han passat al centenar llarg actualment), persones que amb el seu coneixement, après per tradició oral de generació en generació, aporten una múltiple i variada gamma de saviesa popular. Tot aquet conjunt d’experiències i de saber, tot aquest pòsit d’art de la cuina tradicional, on tothom hi diu la seva i tothom s’hi sent identificat, el projectem enfora com un valor positiu i integrador de la nostra comunitat, que oferim amb un esperit divulgatiu, d’amenitat i de bonhomia, perquè faci un bon profit.
Les Fires
La Cuina a Sils a participat en diverses fires i activitats socials. Fira de Girona, Fira Tast de Girona, Palau Robert de Barcelona, Festes de Reus Fira de la terrissa de Quart, Fira de Cardedeu amb la finalitat de promocionar la cuina casolana i al mateix temps oferir uns cuinats diversificats, únics i singulars.
Festa del Cava a Blanes, Jornades de l’arròs a Pals, intercanvis gastronòmics amb el Pla de l’Estany,
En altres ocasions, la nostra participació ha estat adreçada més a donar suport a altres entitats com: la Fira del Nab de Ger (La Cerdanya), la fira del cargols de Fontcoberta, Figueras, Palou (Granollers). Banyoles,
El sopars o dinars institucionals
Hem elaborat i servit el sopar institucionals de promoció turística i cultural, com ara a Madrid, en el marc de les Jornades que, sota el nom de “ Girona Viva” organitzà la Diputació de Girona.
Hem ofert un sopar en (Forlipompoli, Italia ), en la inauguració centre gastronòmic Casa Artusi. El lloc més important del país des de el punt de vista de cuina tradicional.
Varem oferir el dinar als membres del Casal Català de Saragossa en les festes del 11 de setembre
Els sopars al Villa de la Reina de Madrid
Amb l’objectiu de projectar i difondre la cuina tradicional catalana, organitzem unes jornades gastronòmiques a l’Hotel Villa de la Reina de Madrid. De fet, el propòsit del col•lectiu es mantenir de forma periòdica però permanent, la seva presència en aquesta ciutat.
Els Sopars al Palace de Barcelona
Sota el nom La Cuina a Sils al Ritz “El prestigi de la tradició”, es presentava el mes d’octubre de 2002, els cuinats del nostre col•lectiu a Barcelona. L’èxit d’aquesta activitat ens ha ofert la possibilitat de consolidar unes jornades que han esdevingut ja tradicionals i que de nou s’oferirà cada tardor a l’entorn de la darrera setmana d’octubre. A partir de fa uns anys el nom de l’Hotel va patir un canvi i remodelacions, però continua sent el mateix amb nom canviat.
Les Mostres gastronòmiques
S’han organitzat diverses mostres de cuina adreçades a cuiners, restauradors, gastrònoms i estudiosos. La finalitat d’aquestes mostres és recordar als professionals la necessitat de mantenir viva la cuina tradicional, així com cercar complicitats en el projecte.
En altra sentit i amb diferent finalitat, hem organitzat altres mostres de cuina com ara Les Cuines del Món, una activitat que va tenir lloc al maig del 2006 amb la participació de cuines de: Indochina, Cuba, Persa, Mexicana, Egípcia, Andalusa, Japonesa, i com es lògic la cuina comarcal i local.
Pel que fa als joves, també ha estat important la seva aportació en el darrers anys, i així podem constatar que en els darrers anys i en concret el mes de setembre, ofereixen la Mostra Jove, una festa en format de mostra que els joves ofereixen el seus cuinats.
Els dinars per entitats
Rally Hispano Suïssa, PIMES, Autoescoles, Festes del Cava, Entidades Gallegas
Hem organitzats sopars per col•lectius com el col•legi d’Enginyers de Barcelona, Agrupació Cultural Gallega SAUDADE, per els membres de les ABS de comarques gironines, hem participat durant tres dies en el Fòrum de les cultures de Barcelona, en concret en les cuines de la diversitat, entre altres
Sant Ponç
Per la diada de Sant Ponç, el mes de maig, es realitza una exposició de coques casolanes, que es reparteixen al capvespre al públic acompanyades de moscatell i cava.
Els Sopars Gastronòmics
Cada mes de juliol s’organitza un sopar popular, on cada una de les cuineres del col•lectiu fa una cassola per a sis persones. La diversitat de les cassoles és absoluta i se sortegen per taules, amb la qual cosa ningú sap amb antelació què menjarà.
Aquest any 2008, s’ha dut a terme per quinzè any consecutiu. La data de la festa es sempre el segon dissabte de juliol.
TV i Radio
A més a més de diversos articles sobre La Cuina a Sils a la premsa escrita, com als diaris La Vanguardia, El Punt, o el Diari de Girona, Revista de Girona, Turismo Rural, Descobrir cuina, Destino, La Vanguardia, El País, El Periodico, l’Avui, Teletodo, TV Mania, La revista de Ana Rosa Quintana, Gastronomia y ocio també hi ha hagut una difusió a la televisió, per exemple a Televisió de Girona o a TV3, Matins de TV3, The Sund programa per la televisió de EEUU., Alemanya, Suïssa, entre d’altres televisions autonòmiques i estatals. També cal remarcar les diverses intervencions de les cuineres a diferents ràdios, com per exemple a Catalunya Ràdio, la COM, la SER, etc.
En el darrer any 2005, va sortir a la llum la primera pel•lícula de la productora Aiguaviva Films, on es repassà la vida del col•lectiu durant el 2004 i les seves activitats. El treball que es va presentar sota el títol “Iaies cuineres, un viatge a la cuina tradicional “, va ser emes per TV• el passat divendres Sant. Actualment, degut a que existeix molta documentació gràfica recollida al llarg dels darrers anys, s’està treballant en la preparació d’un nou treball televisiu.
Es obvi, que enumerar totes i cadascuna de les noticies que el col•lectiu ha generat des de la seva formació, es un treball que fins la data no ens em platejat, però podem dir, que bianualment fem una publicació amb els treballs de premsa publicats i des de l’any 2000, el treballs recopilats ens permet fer una publicació d’una cinquantena de pagines.
No podem oblidar-nos del interès encetat fora de nostres fronteres més properes ja que revistes com Brigitte Wooman de Hamburgo, ò SAVEUR de Estats Units l’any 2007 van elaborar uns reportatges de sis pagines sobre la nostra entitat.
Finalment podem dir, que els treballs de televisió són diversos, però l’any 2006 es va finalitzar la pel•lícula “ Les cuineres de Sils, un viatge a la cuina tradicional”, que va adquirir TV3 i va participar en diversos certament de cinema.
Properament sortirà a la llum en format de DVD un recull de les imatges dels darrers 15 anys.
La formació per a joves
La Cuina a Sils ha participat a la setmana cultural de les escoles de Sils, on es tractava de fer descobrir als menuts què es berenava quan les àvies eren petites, a més de fer un taller de cuina amb degustacions incloses.
En els darrers any s’ha endegat la mostra de cuina jove, on aquests, presenten els seus plats de cuina tradicional.
La Formació per a professionals
S’han dut a terme diverses jornades a l’escola d’hostaleria de Girona. Les cuineres hi van oferir una conferència col•loqui sobre la cuina tradicional i van ensenyar als alumnes la preparació de plats i postres. També a l’escola de Turisme de Barcelona (CETT), l’aula de cuina de l’Hospitalet de Llobregat, Aula de cuina de Salt, i Aula de Cuina de Ripollès es va participar en unes jornades de formació dels seus alumnes.
El interès del exterior
Amb el pas del anys, ens hem adonat del interès que desperta més enllà del nostre país el nostre col•lectiu, i així podem veure com aquest interès ha provocat la nostra presencia en 2006 en SlooW Food ( Tori ) , en un encontre amb els 1000 millors cuiners del mon i compartint tertúlies amb Premis Nobel, grans personalitats de la cuina com Ferrant Adrià ò Carme Ruscalleda.
El 2007, varem oferir un sopar al centre gastronòmic de casa Artusi de Forlipompoli i properament els dies : 23, 24 i 25 d’abril anirem a Roma a oferir cuinats tradicionals catalans.
Els oferiments de cuinats
Ger, Escola d’enginyers, Festa gent gran de Sils, presentació de pel•lícula, festival de cinema de girona, Girona Viva BCN, aniversari Can Mià, Festes del Cava de Blanes, Jornades metges ABS, Pals, Palau Robert, Casal d’estiu, Inauguració Butinyà, Begur, Carnavals Sils, Aplec Sils.
Les xerrades i les degustacions
Fòrum Barcelona 2004, Maçanet de la Selva, Hospitalet de Llobregat, Salt, Ripoll, Sant Julià, Vilanova i la Geltrú, Sant Hilari, Vilafant, Puig Reig, Fòrum Gastronòmic de Girona, Figueres, Palou ( Granollers ), Brunyola, Sant Carles de la Ràpita.
Els llibres i les signatures
El col•lectiu ha editat les publicacions següents: La Cuina a Sils ( 1994 i reedició el 1998), Les nostres receptes de cuina ( 1997 i reedició el 2001), Primer Quadern de Cuina ( 1999), Segon Quadern de Cuina (2000), Recull de receptes de vedella (2001), Les Cuineres de Sils. Edicions La Magrana (2002), Deu anys de gastronomia popular (2002).
El prestigiós gastrònom Jaume Fàbrega deia en el Dominical del Diari de Girona: A diferència d’altres propostes (especialment a través de llibres) que es reclamen de la cuina de l’àvia, i que solen resultar “ful”, les iaies de Sils i la seva cuina són ben reals, ben tangibles i patents. La seva aportació és doble: d’una banda, mantenir la cuina de sempre, i de l’altra, difondre-la. I, de retruc, donar-li un valor afegit. No solament es fan mostres multitudinàries, com les de Sils, en hotels, restaurants o al Palau Robert de Barcelona, sinó que també s’ha generat un conjunt apreciable de publicacions.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada